Zo belangrijk zijn goede kinderschoenen!

Je voeten hebben een belangrijke taak: ze dragen je de hele dag en daar kunnen ze best wat hulp bij gebruiken. Goede schoenen zijn om die reden erg belangrijk en daar kan je zeker niet vroeg genoeg mee beginnen. Door het dragen van kwalitatief slechte schoenen of schoenen die niet goed passen kunnen er op latere leeftijd problemen ontstaan.

Waar moeten goede kinderschoenen aan voldoen? Hieronder vind je een leidraad.

De meeste volwassenen die met voetproblemen rondlopen kunnen dit terugvoeren naar hun kindertijd. De klachten zijn namelijk ontstaan doordat ze als kind op verkeerde of slechte schoenen hebben gelopen. Een goed zittende kwaliteitsschoen is misschien voor veel mensen een te dure aanschaf, maar relatief gezien gaan deze schoenen natuurlijk veel langer mee dan goedkopere schoenen. Buiten het feit dat goedkopere schoenen vaak sneller slijten en na verloop van tijd niet lekker meer zitten, is een kwaliteitsschoen voorzien van een goede leest en voetbed en gemaakt van een goed ventilerend materiaal. Goedkoop blijkt ook in dit geval meestal duurkoop. Goed passende kinderschoenen kopen kan vooral met kleine kinderen erg lastig zijn. De kleinste kindjes kunnen natuurlijk nog niet zeggen of hun schoentje goed past. Om toch een goed passend schoentje voor je kleintje te kopen, kan je op een aantal dingen letten:

1. Meet de voeten van je kindje zelf op of laat deze opmeten Om zelf de voetjes op te meten ga je als volgt te werk: - laat je kind met beide voeten rechtop staan op een blad papier - teken de contouren af en voeg 10mm toe aan de langste teen - meet de langste lengte (van teen tot hiel) en lees de maat af in onze maattabel of maak gebruik van onze handige voetmeter*. * Let er bij het printen van onze voetmeter op dat je deze op ware grootte print en dus niet aanpast aan de paginagrootte! Wil je weten of de huidige schoenen van je kind nog passen? Knip dan na het meten de vormen van de kindervoetjes uit het papier. Stop ze in de schoenen en haal ze er weer uit. Als de papieren voetjes opstaande randen hebben, zijn de schoenen te klein of te smal.

2. Kijk of de buitenkant van de schoen de natuurlijke vorm van de voet volgt. De hiel moet goed omvat en gesteund worden en de zool moet stevig, maar wel buigzaam zijn. Dit zorgt voor een goede afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

3. Meestal verschillen de linker en rechter voet iets in grootte. Ga daarom bij het bepalen van de maat altijd uit van de grootste voet en zorg er dus voor dat deze goed past. Goed passende schoenen moeten lang, breed en hoog genoeg zijn en een goed voetbed hebben. De tenen van je kindje moeten vrij kunnen bewegen.

4. Heeft je kind de nieuwe schoenen even gedragen? Controleer de voetjes na het dragen van de nieuwe schoenen. Er mogen geen rode plekken, blaren of andere irritaties te zien zijn op de voetjes. Schoenen met veters, gesp of klittenband hebben de voorkeur omdat de schoenen hierdoor, al naar gelang de voetomvang gedurende de dag, verstelbaar zijn. Goed ventilerende kinderschoenen zorgen ervoor dat de voeten kind goed kunnen ademen en je kind geen zweetvoeten krijgt. Echt leer zorgt ervoor dat de kindervoeten goed worden geventileerd en past zich aan aan de vorm van de voeten. Vermijd schoenen van kunststof (kunstleer) en nylon. Let hierbij ook op de sokken: het is belangrijk dat deze van katoen of wol zijn gemaakt. Doe je kind elke dag schone sokken aan en wissel ook de schoenen af, dat is beter voor de kindervoetjes én voor de schoenen. Dat schoenen goed passen is niet alleen belangrijk voor de beweging en houding van je kind, maar ook voor de ontwikkeling van de voeten. Een kindervoet groeit ongeveer een tot twee maten per jaar, één maat is iets meer dan 0,6cm. Het is belangrijk dat je kind nieuwe schoenen krijgt voordat de oude schoenen te klein zijn geworden. Ook als deze nog niet versleten zijn!

Goede schoenen zijn een investering in de toekomst. Wil je je schoenen een lang leven gunnen, dan dien je ze goed te onderhouden (kijk hiervoor bij ‘Garantie en onderhoud’. Maak je schoenen regelmatig schoon en poets ze zorgvuldig. Als je schoenen nat zijn, laat ze eerst goed drogen voordat je ze weer gaat dragen. Laat een afgesleten hak of zool door een schoenmaker repareren.